Main menu:

.
My Traffic Estimate

A Maine Coone fajta

Maine Coon az egyik legősibb Amerikából származó fajta, származását általában Maine  államhoz kapcsolják. Eredete nem tisztázott több legenda próbálja megmagyarázni A legismertebbek ezek közül a macska-mosómedve kereszteződése (természetesen ez biológiailag nem lehetséges), Marie Antoinette cicájának kalandos utazása , de talán az igazsághoz legközelebb a norvég erdei macskák letelepedése Amerikában áll. Ezt a fajtát az a természet formálta ilyenné, amely igen kemény a teremtményeivel, hiszen mindíg csak a legnagyobb, legerősebb, a legjobb harcos, és vadász maradhat életben, és adhatja át génjeit a következő generációk számára. A Maine Coon jól fel lett vértezve ahhoz, hogy túlélje Amerika kemény teleit.
A Maine Coon egy igen nagy testű, izmos macska. Mellkasa meglehetősen széles, lábai tömzsik, és közepes hosszúságúak. Nagy, kerek mancsai vannak, lábujjai között pedig szőrpamacsok találhatóak, farka hosszú. Feje közepesen nagy és széles, szögletes pofája van, pofacsontja meglehetősen széles. Erős álla van. Fülei széles alapúak, egy fülnyi távolságra állnak egymástól, a végük hegyes, a végén pedig hiúzhoz hasonló szőrzet van. Távol ülő szemei nagyok és kifejezőek, enyhén befelé dőlnek. Lassú fejlődése miatt 4 éves korában érheti el a végleges méretét. A kandúrok súlya általában 6-9 kg, de elérhetik akár 10-15 kg-os testsúlyt is, a nőstények ennél kisebbek, általában 4-6 kg-ra nőnek. A szemszíne bármilyen lehet. Bár sűrű és nehéz felépítésű a szőrzete, mégis lágy esésű. Hátsó lábain és a hasán hosszabb a szőre. Jellegzetes a szép gallér. Csak természetes színekben tenyésztik cirmos mintázattal (lehet csíkos, pettyes és foltos), vagy anélkül, fehér foltokkal, vagy ezüst-fehér aljszőrzettel. Nem megengedett színek a colorpoint, a burma színezet, az őzbarna, a lila, a fahéj, a csokoládébarna. Hosszú szőrzete ellenére nem kell kimondottan sokat gondozni, mivel a tanyasi őseitől örökölte azt a tulajdonságát is, hogy szőre nem gubancolódik.
Rendkívül barátságos természetű, kedves, társaságkedvelő macska, még ha ezt első ránézésre nem is gondolnánk róla. Naponta igénylik a foglalkozást, közös játékot. Nagyon szeretnek játszani, különösen kisebb dolgokat cipelni,Szeret gazdája ölében feküdni, élvezi, ha simogatják, babusgatják. A Main Coon általában jól kijön a gyerekekkel, és más háziállatokkal is. Nem ellenzi a heti fésülést sem. Jó alkalmazkodó képessége miatt jól érzi magát a szabadban és a lakásban is. Hangjukkal is különböznek más fajtáktól, nagyon különleges, trillázó hangjukat folyamatosan hallatják “beszélgetéskor” ugyanúgy, mint amikor cirógatjuk őket, vagy játszunk velük.